top of page

Leer alles over de wijnen uit de Languedoc-Roussillon

en behaal je officiële Franse diploma

"Master-Level Sud de France"

(op uitdrukkelijke vraag van de Algemene Directie Economische Inspectie verduidelijken we hierbij dat deze tweedaagse opleiding géén recht geeft op een officieel Belgisch master diploma zoals je meestal na 5 jaar universiteit kan behalen, in België kan je een dergelijk Frans wijndiploma vergelijken met het WSET2/3 diploma wat betreft algemene erkenning - dit doet niets af aan de uitgesproken commerciële en onderscheidende waarde van dit te behalen officiële Franse diploma ; meer weten over het WSET-diploma en haar "officiële" waarde? Alle info vind je op http://wsetglobal.com)

BINNENKORT NIEUWE DATA '23

De opleiding wordt in drie vormen aangeboden:

- avondschool: 5 avonden verspreid over 5 weken;

- weekendschool: 4 zaterdagvoormid-dagen;

- dagschool: 2 dinsdagen.

De data worden binnenkort bekend gemaakt.

EXAMEN

Het examen, dat met tijdsbeperking wordt afgelegd, bestaat uit drie delen:

  • Aanduiden waterlopen, gebergtes, steden, wijnregio’s op een blinde kaart. (10 punten)

  • Het beantwoorden van 50 meerkeuzevragen (geen strafpunten bij foute antwoorden). (50 punten)

  • Het schrijven van 3 of 4 korte (ong. ½ tot 1 pagina A4) essais als antwoord op 3 of 4 open vragen.  (40 punten)

Je slaagt voor het examen met een score van 75/100, dit geeft recht op het officiële getuigschrift, uitgegeven door de Regio Sud de France. Haal je minder dan 75 en meer dan 50/100, dan ontvang je een attest van succesvolle deelname (uitgereikt door TerroirSud). Onder de 50/100 ontvang je op aanvraag een attest van deelname (uitgereikt door TerroirSud). 

DEELNEMEN?

Deelname 2-daagse cursus: €360

Deelname 5 avonden: €400

Deelname 4 voormiddagen: €380

(inclusief: doorlopend koffie, thee en water, +40 proefwijnen, deelname examen, BTW)

Officieel Sud de France cursusboek (118 pag.) in Frans of Engels: €15,90

(inclusief verzending, BTW)

Ter info: de cursus, cursusslides en het examen zijn in het Nederlands.

Inschrijven
LOCATIE: Boskeetstraat 19, Drongen

Alle cursussen gaan door in Drongen (IJsster).

De cursisten proeven elke lesdag minstens 10 verschillende wijnen uit de Languedoc-Roussillon om een zo breed mogelijk idee te krijgen over de eigenheden van de regio.

Zo proeven we diverse CRU's, AOC's en IGP's. Zowel parelende als stille wijnen + een aantal VDN's.

WAAROM LANGUEDOC-ROUSSILLON?

De nieuwe regio “Occitanië” telt twee wijngebieden: het Zuid-Westen en de Languedoc-Roussillon. De Master Class training focust alleen op dit tweede gebied.

 

Algemeen erkend als het grootste wijngebied ter wereld, combineert deze diverse en snel ontwikkelende regio moeiteloos haar 2000 jaar geschiedenis en traditie met het hedendaagse en avantgardistische van de moderne tijden. Het is in deze regio dat oude wijnstokken, jonge creatieve geesten ontmoeten!

Vandaag positioneert de regio Occitanië zich als een regio die tradities uit de Oude Wereld samensmelt met de vrijheid van de Nieuwe Wereld. "De enige plaats in Frankrijk waar de regels nog verder worden ontwikkeld" (Jon Bonné, San Francisco Chronicle). Als rijzende ster van de voorbije twee decennia, opwindend en nog relatief onbekend in vergelijking met zijn meer glorieuze buren, biedt de Languedoc-Roussillon hoge kwaliteitswijnen met een onevenaarbaar potentieel. Een waardevol geschenk voor elke zich respecterende wijnliefhebber.

 

De grootste wijnexperts ter wereld, de meest invloedrijke opinieleiders en journalisten zijn het volmondig eens: de Wijnen uit de Languedoc-Roussillon bieden uitzonderlijke kwaliteit, excellente prijs/kwaliteit en bijzonder veel karakter van wereldklasse.

VERLOOP VAN DE TRAINING

Na inschrijving en betaling ontvangt de deelnemer het cursushandboek in de taal naar keuze (Engels of Frans) - apart te bestellen. De cursus zelf wordt gegeven in het Nederlands (met gebruik van Franse wijntermen waar nodig), de cursusslides zijn in het Nederlands en het examen verloopt eveneens in het Nederlands.

Het is de bedoeling dat de studenten zich voorbereiden op de cursus, door het doornemen van de documentatie en het raadplegen van diverse bronnen op het internet. Dit geldt des te meer voor studenten die de ambitie hebben te slagen voor het examen (75% of meer).

De cursusstof wordt over twee lesdagen gespreid. De eerste dag behandelen we de geschiedenis van de streek, de geologie en het klimaat, de Wijnsoorten, de vinificatie en de hiërarchie van herkomstbenamingen. Daarna worden alle AOC/AOP’s van de Languedoc een voor een besproken. De tweede dag start met een korte herhaling van de lesstof van dag 1 waarna het tijd is voor een overzicht van de IGP’s. Daarna volgen de AOC/AOP’s van de Roussillon, gevolgd door de Vins doux Naturels. De tweede dag eindigt met een herhalingsmoment, met daarna het examen.

Over de TRAINER: GEERT GYSEL

Vond een tweede thuis in 2004 in Cuxac d'Aude (bij Narbonne, departement Aude), werd verliefd op de streek, de mensen en hun wijnen. Besliste in 2010 om deels te verhuizen naar Portiragnes (bij Béziers, departement Herault) en verblijft daar minstens een drietal maanden per jaar.

Heeft een sterke interesse in de geschiedenis van de Languedoc-Roussillon en het Occitaans. Leerde al snel dat geschiedenis en taal onlosmakelijk gevormd zijn door het intrigerende samenspel met de wijn. Voldoende reden om hieraan een boek te wijden.

Studeerde daarom Algemene Wijnkennis, Franse en Wereldwijnen, o.a. bij Spermalie in Gent, via diverse privé-cursussen en workshops en specialiseerde zich verder in Languedoc-Roussillon wijnen in Montpellier.

Beantwoordde aan de criteria van Sud de France om de wijnlessen in Vlaanderen te kunnen organiseren en behaalde in Montpellier het erkende diploma van "Sud de France Certified Instructor".

Onder de naam TerroirSud importeert hij samen met zijn partner Dominique De Pauw de lekkerste wijnen uit Languedoc-Roussillon en geeft hij lezingen en cursussen over deze bijzondere streek waar de kennis van het verleden in combinatie met de inventiviteit en het enthousiasme van de huidige generatie tot een bijzonder beloftevolle toekomst leidt!

bottom of page